Over

Geschiedenis

Inleiding


Stichting Eye-Wash Productions werd opgericht in 2004. Sindsdien heeft ze verscheidene spraakmakende producties en projecten op haar naam gezet.

Haar debuut werd gevormd door de multimediale locatiedansvoorstelling “De Fabriek” (2005). Met 22 dansers, speciaal gecomponeerde muziek, beelden van de fabriek, tekst en licht werd een ode gebracht aan de klompenfabriek van Mierlo die uit het dorpsgezicht ging verdwijnen.

Maar ook “ALTIJD” (2006) bracht Eye-Wash Productions in het nieuws. En niet alleen doordat zij door Kunstfactor Dans geselecteerd werd voor het landelijk danscircuit. De productionele omlijsting van deze voorstelling werd door het Centrum voor Amateurdans baanbrekend geacht en daarom bracht ze in samenwerking met Annette Embrechts en Eye-Wash Productions in 2008 het boekje “Dansend ondernemerschap in het amateurveld” uit.

In 2007 brak ze daarna alle records door de voorstelling “Geldrop aan Zee” neer te zetten op een plein midden in Geldrop. 3200 Bezoekers bezochten de acht voorstellingen die werden uitgevoerd op een speelvlak van 150 meter diep.

Dat Eye-Wash Productions in korte tijd naam heeft weten te maken, werd bevestigd door de uitreiking van de Aanmoedigingsprijs Kunstfactor Dans 2008 aan artistiek leider Kim van Vlerken.


Meer informatie over de stichting en haar oorsprong kun je hieronder lezen:

1995-1998

In 1995 wordt er op het Strabrecht College in Geldrop een dansgroep opgericht. Onder leiding van een oud-leerling wordt de dansvoorstelling "Conflictstof" gemaakt. Wegens groot succes op onder andere theaterfestival De Opkomst in Utrecht wordt het jaar erop de tweede voorstelling "Grenzen" gemaakt. Met een dans uit deze voorstelling wordt door de groep onder de naam Eye-Wash de eerste plaats gehaald bij de kunstbende in Noord-Brabant. Dat stimuleert de groep om door te gaan en weer een jaar later is de derde productie "Impressies" een feit.

1998-1999

Wanneer de oud-leerling besluit de samenwerking met dansgroep Eye-Wash te beëindigen, besluiten de leden van Eye-Wash dat het tijd is om te laten zien dat ze zelfstandig kunnen voortbestaan. Op dat moment bestaat de groep uit 5 enthousiaste jonge dansers en een technicus die (op één danser na) later betrokken zijn bij de oprichting van Stichting Eye-Wash Productions. Naast de nieuwe voorstelling, "Een koffer met inhoud", maakt de groep dat jaar ook een dansfilm. Inmiddels is de groep bekend binnen en buiten Noord-Brabant en presenteren ze hun voorstellingen op verschillende festivals.

1999-2000

De vijfde voorstelling van Eye-Wash, "PORTRET", wordt in juni 2000 opgevoerd. Het is geen theatervoorstelling, maar een multimediale dansproductie die gemaakt is voor een grote, open ruimte. De voorstelling is, naast op een aantal zelfgeorganiseerde plekken, ook als Blinkervoorstelling te zien in Etten-Leur.

2001

In 2001 wordt de groep gevraagd om mee te doen aan een project van het Landelijk Centrum voor Amateurdans en het Centrum Voor Amateurkunst Noord-Brabant. In het kader van het project "Dozijn Dansen" wordt dansmaker Stefan Ernst gevraagd een dans te maken met Eye-Wash. Hij choreografeert "De meiden van vijf", een voorstelling die op alle Amateur Theaterdans Festivals dat jaar te zien is. Daarnaast wordt de voorstelling ten tonele gebracht op de Rotterdamse dansacademie en met andere "Dozijn Dansen"-projecten op het Holland Dans Festival in Den Haag.

2002

In juni 2002 organiseert Eye-Wash i.s.m. het CVA een BAD-voorstelling in theater Het Klooster in Nuenen. Dat wordt voorlopig de laatste voorstelling van Eye-Wash. Door blessures is de groep daarna gedwongen om het een tijd lang rustig aan te doen.

2004-2005

Toch blijven de leden van Eye-Wash elkaar zien; ideeën en plannen blijven komen. Om deze in een helder en stevig kader te plaatsen wordt begin 2004 besloten dat een stichting zal worden opgericht. Alle leden van de dansgroep Eye-Wash vormen vanaf dat moment het bestuur van Stichting Eye-Wash Productions. Zowel de creatieve als organisatorische vaardigheden die de groep in de loop der jaren heeft verworven, kan ze daarin kwijt. Stichting Eye-Wash Productions kan met de stichting voortbouwen op een naam die dansgroep Eye-Wash al op de kaart heeft gezet. Maar het wordt ook iedereen snel duidelijk dat Stichting Eye-Wash Productions meer en grotere ambities heeft dan dansgroep Eye-Wash ooit had. Zeker de betrokkenen en het publiek van "De Fabriek, een wervelende voorstelling vol herinneringen", hebben dat mogen ervaren: het eerste project van de stichting werd een groot succes. In deze multimediale locatiedansvoorstelling die in september 2005 bij de klompenfabriek in Mierlo uitgevoerd werd, dansten 21 dansers en speelden een actrice en een zangeres een verhaal dat het afscheid vormde van de klompenfabriek die in de loop van 2006 uit het dorpsgezicht van Mierlo zou verdwijnen. De betrokkenen achter de schermen waren vol lof over de prima organisatie en de ruim 1200 bezoekers reageerden unaniem enthousiast en positief op de uivoeringen. De combinatie van de speciaal gecomponeerde muziek, de videoprojecties en de dans gaf elke bezoeker - van expert tot leek - een unieke ervaring.

2006

Eye-Wash Productions start dit jaar goed door op 9 april 2006 de productie "D-MIX" in het Annatheater uit te voeren. Na een grondige voorbereiding, waarin Sanne en Kim hun pas verworden vaardigheden in de beginselen van het danscoachen gebruikten, werd er in een dag een voorstelling in elkaar gezet. 5 professionals, 12 amateurdansers en 25 Helmonders zonder danservaring deden hieraan mee. Een bomvolle zaal genoot s avonds met volle teugen van alle deelnemers die zich optimaal inzetten om een prachtige voorstelling te laten zien.

Na "D-MIX" stoomde de stichting meteen door met de organisatie van "ALTIJD". Zes dansers werden geselecteerd door middel van audities. In een kort, compact repetitieproces werd gewerkt naar een voorstelling, die over het thema "wachten" ging. In september, oktober en november van dit jaar toerden cast en crew door Nederland. Elke keer werkte Eye-Wash Productions samen met andere partners. Elk optreden kreeg daardoor een uniek tintje en elke voorstelling werd bezocht door een groot, enthousiast publiek. 2006 werd beeindigd met twee bijzondere zaken: Enerzijds richtte de stichting haar nieuwe kantoorruimte in, anderzijds werden audities gehouden voor "Geldrop aan Zee", een nieuwe multimediale locatiedansvoorstelling die in september 2007 uitgevoerd werd.

2007

Dit jaar stond voor Eye-Wash Productions in het teken van "Geldrop aan Zee". In september 2007 bezochten ruim 3200 mensen in acht dagen tijd deze groots opgezette multimediale dansvoorstelling. Het project groeide uit tot een waar "community-project". Alle dansers en hun ouders maar ook de buurt rondom de Molenakker waren zeer betrokken bij deze productie. Niet alleen zij, maar ook ruim 150 andere vrijwilligers en het publiek verbaasden zich over de nieuwe wereld die Eye-Wash Productions met "Geldrop aan Zee" schiep op een - normaal gesproken - rustig dorpsplein.

2008 - 2012

Met de ervaring van de eerste jaren Eye-Wash Productions in het achterhoofd slaat de stichting een brug naar de toekomst. Haar activiteiten krijgen een duidelijker kader door de vier pijlers 'Own Projects', 'Special Projects', 'Education' en 'Consultancy'. Alle projecten die Eye-Wash in deze jaren ondernomen heeft zijn terug te vinden in de archieven van de pijlers Own Projects, Special Projects, Education en Consultancy.

2013

In 2013 is Stichting Eye-Wash Productions een nieuwe richting ingeslagen. Na een aantal actieve jaren waarin we gewerkt hebben aan nieuwe initiatieven en artistieke groei hebben we besloten om wat gas terug te nemen en ons de komende tijd voornamelijk te focussen op dansdagen en op eigen projecten.

Wie zijn wij


Kim van Vlerken

Artistiek Leider

Maud van Vlerken

Productieleider

Martijn Ruissen

Zakelijk leider/ techniek

Sanne Klokman

Assistentie

Lieke Segers de Man

Assisstentie